W dniu 21 listopada w obecności Radnych Rady Miejskiej Gminy Koźminek Burmistrz Gminy Koźminek Monika Nowak wręczyła akty powołania członkom Rady Seniorów Gminy Koźminek kadencji 2024-2029.
Powołano Radę Seniorów Gminy Koźminek w składzie:
- Bronisława Chowańska
- Julianna Durman
- Teresa Kałach
- Helena Krupińska
- Bożena Lazarek
- Alicja Marszał
- Edward Sobczyński
- Mieczysław Trzęsowski
- Jerzy Wałęsa
- Krystyna Zimna
Komunikat prasowy Instytutu Skrzynki z dnia 21.11.2024 r.
Wytrawne smakołyki, słodkości i regionalne wina – ruszyły zapisy w regionalnym konkursie kulinarnym „Na wigilijnym stole 2024”
Tradycyjne potrawy i wypieki świąteczne znów staną się obiektem zainteresowania ekspertów kapituły w kolejnej edycji konkursu „Na wigilijnym stole 2024”. Uczestnikami mogą być koła gospodyń wiejskich, restauracje i inne obiekty gastronomiczne (w tym cukiernie, piekarnie), uczniowie szkół gastronomicznych z województwa wielkopolskiego. Podobnie jak w roku ubiegłym w szranki staną także w odrębnej kategorii wina z wielkopolskich winnic.
Aby wziąć udział w konkursie należy wypełnić formularz zgłoszeniowy i przesłać go na adres Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. do 12 grudnia 2024 r. włącznie. Z gotowym daniem lub wigilijną przekąską należy się udać w niedzielę, 15 grudnia w godz. 10.00-11.00 do Pałacu na terenie Muzeum Narodowego Rolnictwa i Przemysłu Rolno Spożywczego w Szreniawie. Istnieje także możliwość przesłania zgłaszanych produktów pocztą lub kurierem na adres muzeum – szczegóły znaleźć można w regulaminie konkursu, który wraz z wzorem formularza konkursowego dostępny jest na stronie organizatora konkursu: www.instytutskrzynki.pl.
Każdy uczestnik może zgłosić max. 3 rodzaje potraw i max. 3 rodzaje wypieków (łącznie 6 zgłoszeń). Punkty przyznawać będzie kapituła ekspertów kulinarnych. Dodatkowo pierniki oceniać będzie kapituła dziecięca reprezentująca najmłodsze pokolenie mieszkańców powiatu poznańskiego.
Potrawy i wypieki należy dostarczyć gotowe do degustacji w liczbie co najmniej 7 porcji degustacyjnych (dla 7-osobowej kapituły). W razie konieczności organizatorzy zapewniają na miejscu możliwość podgrzania potraw podawanych na ciepło. Ocena potraw i wypieków zgłoszonych do konkursu odbędzie się w godzinach 11.30-13.00.
W przypadku win wymagana jest minimum 1 butelka dla każdego zgłoszenia, przy czym jedna winnica może zgłosić maksymalnie 4 rodzaje wina. Zgłoszenia należy przesyłać na dwa adresy: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. oraz Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. do 10 grudnia 2024 r. włącznie, a zgłaszane wina należy dostarczyć (osobiście lub kurierem) na adres: Explanator / Trybuszon; ul. Kościelna 30 lok. 59; 60-538 Poznań z dopiskiem: Konkurs „Na wigilijnym stole - Wina z Wielkopolskich Winnic”. Ocena win odbędzie się najpóźniej w dniu 14 grudnia.
Wyniki konkursu we wszystkich kategoriach zostaną ogłoszone na scenie imprezy w Muzeum w Szreniawie w godzinach popołudniowych oraz będą udostępnione na stronach i fanpage Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego” oraz stronie Instytutu Skrzynki, który jest głównym organizatorem wydarzenia i sponsorem nagród finansowych. Grand Prix w każdej z czterech kategorii to czek o wartości 500 zł.
Przyznane zostaną także pierwsze, drugie i trzecie miejsca w każdej z kategorii oraz tytuły za „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2024” wyróżnionym daniom, wypiekom i winom z powiatu poznańskiego.
Ze wszystkich pierników zgłoszonych (bez względu na kategorie) niezależna Dziecięca Kapituła wybierze te najlepsze i przyzna trzy tytuły: złote, srebrne i brązowe „Piernikowe serduszka”.
Ponadto w kategorii dot. win, poza nagrodą Grand Prix, kapituła dokona dodatkowego podziału i wyróżni wina I, II i III miejscem (złotym, srebrnym i brązowym medalem) oraz wyróżnieniami wg podziału na podkategorie: wina czerwone wytrawne i półwytrawne; czerwone półsłodkie i słodkie; wina białe wytrawne i półwytrawne; wina białe półsłodkie i słodkie; wina różowe oraz wina musujące.
Laureaci nagród w kategorii win otrzymają też specjalne, limitowane etykiety medalowe do oznakowania swoich nagrodzonych produktów.
Konkurs odbywa się podczas dorocznego Jarmarku Bożonarodzeniowego w Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie (jarmark trwa dwa dni 14-15.12.2024 r.). Jest to ważny punkt na Szlaku Kulinarnym „Smaki Powiatu Poznańskiego”. Jarmark rozpowszechnia nie tylko świąteczne tradycje kulinarne naszego regionu, ale także te kulinarne. Na uczestników wydarzenia co roku czeka wiele atrakcji, dlatego już dziś zachęcamy, by wpisać rodzinny wypad na jarmark do kalendarza.
Konkurs odbywa się przy współpracy: Stowarzyszenia Slow Food Wielkopolska z siedzibą w Poznaniu, Stowarzyszenia Polska Akademia Smaku z siedzibą w Poznaniu, Sieci Culinary Heritage Europe, Stowarzyszenia Poznańska Lokalna Organizacja Turystyczna z siedzibą w Poznaniu, Wielkopolskiego Stowarzyszenia Winiarzy z siedzibą w Poznaniu, Kwartalnika Trybuszon, Wielkopolskiej Izby Rzemieślniczej w Poznaniu, TOP AGRAR Polska, Ogólnopolskiego Cechu Rzeźników – Wędliniarzy – Kucharzy z siedzibą w Poznaniu oraz Lokalnej Grupy Działania ŻRÓDŁO.
Konkurs odbywa się pod Honorowym Patronatem Starosty Poznańskiego Jana Grabkowskiego.
Serdecznie zapraszamy!
Przygotował: Instytut Skrzynki
Szanowni Państwo,
serdecznie zapraszamy dojrzałych mieszkańców Waszej Gminy do wzięcia udziału w programie Fundacji MultiSport "Senior w Dobrej Formie". Program jest dofinansowany ze środków Ministerstwa Sportu i Turystyki i dla uczestników - całkowicie bezpłatny.
Program „Senior w dobrej formie” został zainicjowany w odpowiedzi na alarmująco niski poziom aktywności fizycznej wśród seniorów w Polsce. Stworzono go z myślą o osobach dojrzałych. Dzięki udziałowi w programie, seniorzy zyskują dostęp do wiedzy i praktycznych narzędzi, które pomagają im utrzymać dobrą formę oraz cieszyć się pełnią życia na każdym etapie. Główne założenia programu obejmują zwiększenie świadomości na temat zdrowego starzenia się, promowanie regularnej aktywności fizycznej, poprawę zdrowia psychicznego oraz integrację społeczną uczestników. Program kładzie nacisk na profilaktykę zdrowotną, co jest niezwykle ważne w tej grupie wiekowej, szczególnie w kontekście zachowania mobilności i niezależności.
„Senior w dobrej formie” to realizowany on-line program, w którym oferowane są:
- poranne treningi fizyczne dostosowane do potrzeb i możliwości osób starszych,
- wykłady prowadzone przez ekspertów z różnych dziedzin, takich jak fizjologia, dietetyka, psychologia czy turystyka.
Wystarczy mieć komputer lub telefon z dostępem do Internetu, by ćwiczyć z trenerami indywidualnie lub w zorganizowanych grupach, do czego bardzo zachęcamy!
Projekt ruszył 10 października i potrwa do połowy kwietnia przyszłego roku. Zajęcia ruchowe emitowane są 5 x w tygodniu (poniedziałek-piątek godz.8.30), a wykłady 1 x w tygodniu (czwartki godz.10.00) na platformie ABCsenior.com. Wszystkie nagrania są dostępne w bibliotece na ww. platformie, dzięki czemu uczestnicy programu mogą odtwarzać je w dogodnym dla siebie momencie. Poniżej linki do kursów w ramach programu „Senior w dobrej formie””
- treningi: https://abcsenior.com/webinar/senior-w-dobrej-formie/
- wykłady: https://abcsenior.com/webinar/senior-w-dobrej-formie-wyklady/
Poprzez platformę ABCsenior.com Fundacja będzie rozsyłała również uczestnikom treningów i wykładów zaproszenia na zajęcia w terenie (nordic walking) oraz na zajęcia dedykowane seniorom w fitness klubach, prowadzone przez wykfalifikowaną kadrę trenerską.
KONFERENCJA-WEBINARIUM
„Przetwórstwo żywności w ramach RHD: Nowe technologie produkcji i ich wpływ na jakość i bezpieczeństwo produktu”
Środa 27 listopada 2024 r. godz. 9:00 – 13:30
KONFERENCJA JEST BEZPŁATNA
ZGŁOŚ SIĘ JUŻ TERAZ!
Dział Rozwoju Obszarów Wiejskich Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Poznaniu, przy wsparciu Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego – Państwowy Instytut Badawczy, organizuje 27 listopada 2024 roku od godz. 9:00 do 13:30, na platformie ClickMeeting, konferencję w formie webinarium pn. „Przetwórstwo żywności w ramach RHD: Nowe technologie produkcji i ich wpływ na jakość i bezpieczeństwo produktu”.
W programie zaplanowaliśmy 6 wykładów, podczas których prelegenci opowiedzą o kwestiach stosowania, w przetwórstwie funkcjonującym w ramach rolniczego handlu detalicznego, nowych technologii produkcji, wpływających na jakość wytworzonego produktu oraz jego bezpieczeństwo względem zdrowia i życia konsumentów.
Konferencja jest skierowana przede wszystkim do producentów i przetwórców żywności, mieszkańców obszarów wiejskich doradców, a także do instytucji mogących udzielać wsparcia w zakresie rozwoju i wdrażania nowych metod produkcji. Zapisz się na konferencję, logując się na stronie internetowej WODR w Poznaniu poprzez zakładkę w menu Wydarzenia/Szkolenia WODR lub bezpośrednio przez Link
Jeśli z powodów technicznych nie możesz zapisać się na konferencje za pomocą aplikacji – prześlij wiadomość na adres e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.. Temat wiadomości: Konferencja – Przetwórstwo żywności w ramach RHD. W treści wpisz Twoje imię, nazwisko, adres zamieszkania oraz powiat. W odpowiedzi otrzymasz link zapraszający na konferencję.
W sprawach związanych z konferencją należy kontaktować się z Działem Rozwoju Obszarów Wiejskich, tel. 61 863 04 18