Kaplica ewangelicko-augsburska to miejsce znane wszystkim mieszkańców Koźminka.
Od momentu, kiedy budynek został odnowiony, nawet wcześniej, pojawiały się pomysły ożywienia tego miejsca. W sposób naturalny rozmyślania toczyły się wokół przedsięwzięć kulturalnych, jako stosownych do miejsca i przestrzeni oferowanej przez obiekt.
Kaplica to miejsce, które najwięcej oferuje w sezonie letnim. Właściwie poza nim budynek jest zbyt chłodny na jakiekolwiek wydarzenia.
Od dawna zastanawiałem się nad wykorzystaniem tego miejsca i jego akustyki w taki sposób, aby miejsce związało się z wydarzeniem, a wydarzenie z miejscowością.
Dobrze grana muzyka, z jej precyzją i harmonią dźwięków dla wielu osób bywa doznaniem niemal metafizycznym, a w uniesieniach muzycznych często dostrzega się nić porozumienia z bogiem, bądź swobodnie rozumianym uniwersum pozornego chaosu, w którym muzyka wyznacza azymut, drogę, a niekiedy cel, bądź też, z nawet często, stanowi pocieszenie i otuchę.
Hasło „LET’S SAINT THE MUSIC” to gra słów, która między saint i sound (święty i dźwięk) stawia może nie znak równości, ale łączy oba słowa i naszą kaplicę raczej swobodnym skojarzeniem.
„LET’S SAINT THE MUSIC - MUZYKA W KAPLICY” to w założeniu seria wydarzeń, które będziemy realizować, póki pozwolą nam na to warunki wewnątrz obiektu lub nie wyczerpią się pomysły na kolejne spotkania.
Pierwsze spotkanie to Accorinet Klezmer Band.
Grupa muzyków kaliskiej filharmonii postanowiła podjąć się trudnej próby grania i tworzenia muzyki sprzed lat, ze świata, który przeminął na zawsze, pozostawiając po sobie cień czaru w nutach, nielicznych nagraniach i pamięci wywoływanej przez dźwięki, których pochodzenia nie potrafimy wyjaśnić, a które odnajdujemy na dnie wspomnień, których nie mamy prawa mieć, myśli, których nigdy nie mieliśmy i wyobrażeń o świecie, którego już nigdy nie zobaczymy. Wszystko to wydaje się czasami dźwięczeć nam na dnie duszy i w zakamarkach serca w sposób, który pozwala nam poczuć się częścią wszechświata, który wydobywa się spod czarodziejskich palców muzyków i z ich magicznych instrumentów.
Serdecznie zapraszam Państwa do uczestniczenia w tym wydarzeniu. Warto oderwać się na chwilę od rzeczywistości na rzecz czaru wspomnień i odrobiny muzycznej podróży w czasie.
Tomasz Potemkowski, GCK
Do 19 sierpnia br. przyjmowane są zgłoszenia w konkursie „Smak Kiełbasy 2022”, w którym mogą uczestniczyć producenci, przetwórcy, restauracje, gospodarstwa agroturystyczne, koła gospodyń wiejskich i inne zakłady gastronomiczne z terenu Wielkopolski. Każdy z podmiotów może zgłosić dowolną liczbę produktów, które oceniane będą w trzech kategoriach: wędliny suche i półsuche, wędliny świeże (surowe i parzone) oraz inne przetwory wędliniarskie. Na zwycięzców czekają nagrody Grand Prix w każdej z powyższych kategorii w wysokości 500 złotych, wejściówki na wybrane wydarzenie organizowane na terenie Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie oraz zestawy upominków od Powiatu Poznańskiego. Najznakomitszym wśród produktów z powiatu poznańskiego zostaną przyznane certyfikaty za „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2022 – Smak Kiełbasy”.
Uczestnicy muszą przesłać formularz zgłoszeniowy na adres Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.. W dniu konkursu, tj. 21 sierpnia 2022 r. oryginały kart zgłoszenia wraz ze zgłaszanymi wędlinami należy dostarczyć w godz. 10.00 – 12.00 do miejsca odbywania się konkursu na terenie Muzeum Narodowego Rolnictwa i Przemysłu Rolno - Spożywczego w Szreniawie. Konkurs odbywa się podczas muzealnej imprezy plenerowej „Przeszłość Przyszłości”.
Konkurs „Smak Kiełbasy 2022” jest imprezą kulinarną, która ma na celu promocję tradycji wędliniarskich i masarskich w Wielkopolsce oraz odkrywanie dawnych receptur i nagradzanie ich twórców, a także szeroko rozumianą integrację środowiska gastronomicznego wokół Centrum Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego w Instytucie Skrzynki.
Kiełbasa to nie tylko biała kiełbasa na wielkanocnym stole czy sezonowo spożywana z musztardą z grilla. Mamy na rynku olbrzymi wybór wędlin i chcemy wybrać najlepsze z nich. W Poznaniu istnieje jeden z najstarszych cechów rzeźniczych w Polsce, a większość działających w regionie zakładów masarskich powstała jeszcze przed II wojną światową. Wielkopolska słynie z produkcji wieprzowiny (zwłaszcza hodowli świń rasy złotnicka) a od kilku lat z certyfikowanej kiełbasy białej parzonej wielkopolskiej. Ale nie tylko: na przykład kiełbasa grodziska gości na naszych stołach od lat 70. ubiegłego wieku, zaś bułczanka grodziska wpisana jest na Listę Produktów Tradycyjnych. W Powiecie Poznańskim ważne miejsce wśród producentów wędlin zajmuje Spółdzielnia Produkcyjna w Kruszewni (gm. Swarzędz) działająca od 1952 roku, która co warto podkreślić jest też członkiem Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”. Z resztą na samym szlaku znajdzie się kilka miejsc, gdzie kupić i zjeść można wyśmienite kiełbasy i wędliny. Kolejne pokolenie wędliniarzy z pasją i smakiem pielęgnuje tradycję przetworów z mięsa w naszym regionie, co bardzo cieszy.
Nie ma więc wątpliwości, że Wielkopolanie znajdują miejsce w codziennym menu na wyborne gwarowe „kichy”. Za co kochają kiełbasę? Za jej wielozadaniowość: doskonała na zimno i na gorąco; sprawdzi się na kanapce, w zapiekance, na grillu, w zupie; jest odpowiednią zakąską do mocniejszych trunków, a także stanowi trzon sycących dań jednogarnkowych, np. leczo czy bigosu.
Konkurs odbywa się przy współpracy Muzeum Narodowego Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie, Wielkopolskiej Izby Rzemieślniczej z siedzibą w Poznaniu, Stowarzyszenia Slow Food Wielkopolska z siedzibą w Poznaniu , Stowarzyszenia Polska Akademia Smaku z siedzibą w Poznaniu oraz europejskiej sieci Culinary Heritage Europe. Patronat honorowy nad wydarzeniem objął Jan Grabkowski Starosta Poznański.
Regulamin konkursu oraz formularz zgłoszeniowy znajdują się na stronie www.smakipowiatupoznanskiego.pl.
Przygotował: Instytut Skrzynki
27 czerwca w Zbiersku odbędzie się szkolenie dla pracowników samorządowych, kosmetyczek, pracowników solariów i biur podróży.
Szkolenie rozpoczyna się o godz. 9.00 w Domu Kultury w Zbiersku – 27 czerwca !!!!
Szkolenie poprowadzi Pan dr Sebastian Łaźniak, który jest także realizatorem badań w naszym projekcie. Formularz rekrutacyjny i oświadczenie dla uczestników szkolenia dostępne są niżej jako załączniki w formie plików pdf do pobrania. Do piątku 24 czerwca czekamy na zgłoszenia od Państwa w sprawie uczestnictwa.
Załączniki: