PLAKAT paczki konkurs

 

                Wśród mieszkańców wielkopolski wielbicieli pączków nie brakuje – tych tradycyjnych, z konfiturą czy marmoladą oraz innych, z wymyślnymi nadzieniami lub z dziurką, w kolorowym lukrze. Czy zdecydują się podjąć wyzwanie i wybiorą najlepszy smak pączka? Już 21 lutego będzie można spróbować wspaniałych wyrobów od lokalnych cukierników. By zostać członkiem tzw. konsumenckiej kapituły konkursowej należy zgłosić się w zabawie facebookowej Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego” i do dnia 16 lutego br. odpowiedzieć na fundamentalne pytanie – dlaczego to ja powinnam/powinienem zostać członkiem jury? Instytut Skrzynki, powiatowa instytucja kultury organizująca tę apetyczną konkurencję wybierze najlepsze odpowiedzi.

 

Drugim sposobem na możliwość zasiadania w jury jest udział w konkursie na antenie Radia Emaus podczas audycji „Spotkania przy kawie” 14 lutego o godz. 17:30 poświęconej pączkom.

Członkowie dwóch kapituł konkursowych zbiorą się w poniedziałek 21 lutego o godz. 11.30 w siedzibie Starostwa Powiatowego w Poznaniu przy ul. Słowackiego 8 (IV piętro) i przyznają nagrody i wyróżnienia w kategorii pączków tradycyjnych oraz innych. Pierwszą kapitułę będą stanowić konsumenci, drugą zaś zaproszeni eksperci kulinarni. Ponadto smakołykom z powiatu poznańskiego przyznane zostaną certyfikaty za „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2022 - Smak Pączka”.

Nagrody finansowe ufundowane przez Instytut Skrzynki otrzymają laureaci I-go (500 zł), II-go (300 zł) oraz III-go miejsca (200 zł). Na zwycięzców czekają liczne nagrody: vouchery do sklepu internetowego drake.com.pl oraz wejściówki na imprezy organizowane przez Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Poznaniu.

W konkurs zaangażowali się członkowie Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”: Zakład Przetwórstwa Rolno-Spożywczego „WIÓREK”, który obdaruje laureatów zestawem wyśmienitych konfitur oraz Cukiernia Pawlova z Lubonia, która przekaże zaproszenia na 6-godzinne szkolenia cukiernicze prowadzone przez Mistrza Świata w cukiernictwie Pawła Mieszałę, który będzie również Przewodniczącym profesjonalnej kapituły konkursowej.

W konkursie mogą wziąć udział cukiernie, piekarnie, obiekty gastronomiczne oraz koła gospodyń wiejskich z całej wielkopolski przesyłając zgłoszenie do dnia 20.02.2022 r. drogą e-mailową na adres Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.. Formularz zgłoszeniowy oraz regulamin konkursu dostępne są na stronie szlaku kulinarnego powiatu poznańskiego. Pączki należy dostarczyć we wspominane miejsce konkursu dnia 21.02.2022 r. w godz. 9.00 – 11.00.

Konkurs organizowany jest w ramach akcji produkt/danie miesiąca organizowanej przez Instytut Skrzynki: w lutym jest to pączek. Aby dodatkowo zachęcić mieszkańców do poznania smakowitej oferty szlaku kulinarnego, w ramach akcji „Czas dla Pączkojadów” Piekarnia „Pod Strzechą” przygotowała Festiwal Pączka, który potrwa od 10 lutego do Tłustego Czwartku.

Konkurs odbywa się przy współpracy  Muzeum Narodowego Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie, Stowarzyszenia Slow Food Wielkopolska oraz Stowarzyszenia Polska Akademia Smaku.

Patronat honorowy nad wydarzeniem objął Jan Grabkowski Starosta Poznański.

Przygotował: Instytut Skrzynki