sako logo b

 

Szanowni Państwo,


W ramach realizacji pracy badawczej związanej z oceną potencjalnych zagrożeń niemilitarnych oraz możliwościami przeciwdziałania tym zagrożeniom na terenie Aglomeracji Kalisko-Ostrowskiej, prowadzone są badania mające na celu poznania Państwa opinii w tym zakresie. Badanie będzie również podstawą do przyszłej aktualizacji „Programu poprawy bezpieczeństwa na terenie Aglomeracji Kalisko-Ostrowskiej”.

Badanie ankietowe jest całkowicie anonimowe, a jego wyniki zostaną wykorzystane tylko w formie statystycznej dla celów sporządzenia raportu końcowego pracy badawczej.

O informacje zwrotną (wypełnione ankiety w wersji elektronicznej lub papierowej) prosimy o przesłanie w terminie najpóźniej do dnia 31 marca br. na adres e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

 

Załącznik:

 

plakat konkursu

 

                Dnia 10 kwietnia br. podczas „Jarmarku Wielkanocnego” w Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie odbędzie się konkurs, w którym mogą uczestniczyć piekarnie i cukiernie, restauracje, gospodarstwa agroturystyczne, koła gospodyń wiejskich i inne obiekty gastronomiczne, w tym szczególnie z terenu powiatu poznańskiego.  Uczestnikami mogą być również obywatele z Ukrainy  przebywający czasowo w Wielkopolsce. Kapituła konkursowa składająca się z ekspertów kulinarnych wybierze najlepszy smak bab wielkanocnych, mazurków ale także pasek – tradycyjnych ukraińskich  chlebków, które jada się tylko raz do roku – właśnie na Wielkanoc.

 

Do konkursu zgłaszać można wypieki, które są dostępne w ofercie gastronomicznej w sposób ciągły lub sezonowy. Ograniczenie to nie dotyczy kategorii paski ukraińskiej. Oceniane i punktowane będą m.in. walory smakowe, zapachowe, wizualne  zgłaszanych w konkursie wypieków. Każdy z uczestniczących podmiotów/osób może zgłosić do konkursu maksymalnie 3 rodzaje wypieków  (z dowolnych kategorii). Zgłoszenia konkursowe, tj. wypełniony i podpisany formularz zgłoszeniowy dostępny na stronie Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego” należy przesłać e-mailem na adres: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.  najpóźniej do dnia  8 kwietnia 2022 r. W dniu konkursu, tj. 10 kwietnia 2022 r. oryginały kart zgłoszenia wraz ze zgłaszanymi wypiekami należy dostarczyć w godz. 10.00 – 12.00 do miejsca odbywania się konkursu tj. obiektu stodoły w Muzeum w Szreniawie. Wypieki  należy dostarczyć do degustacji w ilości co najmniej 7 porcji degustacyjnych (dla 7-osobowej kapituły).  Wyniki konkursu zostaną ogłoszone w dniu 10 kwietnia  2022 r. ok. godz.  15.30- 16.00.

Na laureatów czekają nagrody finansowe ufundowane przez organizatora – Instytut Skrzynki: 500 zł (I miejsce), 250 zł (II miejsce), 100 zł (III miejsce) dla zwycięzców z każdej kategorii: babki, mazurki i ukraińskie paski; ponadto vouchery upoważniające do udziału w  wybranej imprezie organizowanej w roiku 2022 przez Muzeum Narodowe w Szreniawie oraz zestawy upominków do Powiatu Poznańskiego.

Organizatorzy przewidują też liczne wyróżnienia.

Wśród zgłoszeń z Powiatu Poznańskiego przyznane zostaną certyfikaty za „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2022”.

Instytut Skrzynki - Instytutu Dokumentacji, Rozwoju i Promocji Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego to powiatowa instytucja kultury, której statutowym zadaniem jest promocja naszych regionalnych kulinariów. Tym razem zdecydowaliśmy się także na przybliżenie ukraińskiej paski - typowej wielkanocnej potrawy naszych wschodnich sąsiadów, którzy stali się w ostatnim trudnym czasie szczególnie bliscy. Tradycja przygotowywania i podawania drożdżowej paski jest szczególna: rozczyn przygotowuje się w Wielką Środę, który pracuje przez noc. Dalsze prace kuchenne kontynuowane są w Wielki Czwartek. Zawsze piecze się jedną dużą babę wspólną i mniejsze, dla każdego domownika czy gościa świątecznego stołu. Gdy przysmak ten przygotowywany jest ze szczególnym pietyzmem, a nawet modlitwą, wyciągany jest z pieca – zakazane są przeciągi, a nawet rozmowy. Jada się go tylko po poświęceniu – nawet gospodyni nie może skosztować go wcześniej. Jest to przykład kuchni obrzędowej prawosławnej, ale mówi się, że tradycja święcenia chleba pochodzi z czasów apostolskich – wszak i w naszych, katolickich koszykach wielkanocnych ze święconką znajdujemy chleb, babę wielkanocną i urocze niewielkie mazurki – opowiada Jan Babczyszyn, p. o. Dyrektora Instytutu.

Konkurs odbywa się przy współpracy Muzeum Narodowego Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie, Wielkopolskiej Izby Rzemieślniczej z siedzibą w Poznaniu, Stowarzyszenia Slow Food Wielkopolska z siedzibą w Poznaniu, Stowarzyszenia Polska Akademia Smaku z siedzibą w Poznaniu. Patronat honorowy nad wydarzeniem objął Starostwa Poznańskie Jan Grabkowski.

Przygotował: Instytut Skrzynki

 

plakat

 

Szukamy otwartych pań w wieku 20 - 40 lat, które są chętne do przeżycia przygody w programie. Jest to format kobiecy - chcemy pokazać panie z własnym gospodarstwem lub też bez. To, jak sobie radzą na co dzień, jak funkcjonują wraz z rodziną, z czym się mierzą i czego potrzebują. Jednym słowem - chcemy spełnić ich marzenia.
Szukamy też osób, które chcą udostępnić swoje własne gospodarstwo na poczet nagrań. W obu przypadkach przewidziane jest wynagrodzenie.

Osoby bezpośrednio polecające nam kandydatki, które finalnie zostaną zaakceptowane i dostaną się do programu, też otrzymają finansową gratyfikację.

Zainteresowanych prosimy o wysłanie maila pod Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. wraz z imieniem i nazwiskiem, numerem telefonu i miejscem zamieszkania lub o zgłoszenie pod numer 782 409 385.

Jeśli bezpośrednio znają Państwo osoby zainteresowane udziałem w programie lub mają państwo jakiekolwiek pytania, prosimy o kontakt telefoniczny lub o jego przekazanie chętnym paniom lub osobom, które posiadają gospodarstwo. 

 

kas min

 

  • Podatnicy otrzymywali zwrot średnio po 10 dniach od złożenia swojego zeznania.
  • Złożenie PIT w formie elektronicznej gwarantuje szybszy zwrot podatku – maksymalnie do 45 dni.

Rozliczenie elektroniczne to bezpieczeństwo, wygoda, ale również szybszy zwrot nadpłaconego podatku. W ciągu pierwszego miesiąca kampanii zeznań rocznych wielkopolska KAS wypłacała zwroty średnio w ciągu 10 dni od złożenia przez podatnika zeznania PIT.

„Od 15 lutego urzędy skarbowe w województwie wielkopolskim dokonały zwrotów podatku na łączną kwotę ponad 274,5 mln zł” – mówi rzecznik prasowy Izby Administracji Skarbowej w Poznaniu, Małgorzata Spychała-Szuszczyńska.

„W naszym powiecie w pierwszym miesiącu kampanii rozliczeń PIT przekazaliśmy na konta naszych podatników 5.158.533,61 zł” – dodaje Naczelnik Drugiego Urzędu Skarbowego w Kalisz.

Przypomnijmy, że w przypadku e-PIT-ów urząd skarbowy ma 45 dni
na dokonanie zwrotu. To aż o połowę krócej, niż w przypadku zeznań składanych w tradycyjnej, papierowej formie.

Jak rozliczyć PIT przez internet?

Usługa Twój e-PIT udostępniana jest podatnikom już po raz czwarty. Od ubiegłego roku stanowi ona część e-Urzędu Skarbowego – nowoczesnego serwisu administracji skarbowej.

Rozliczenie w usłudze Twój e-PIT jest proste, szybkie i dostępne w każdym miejscu i czasie. Wystarczy wejść na podatki.gov.pl i zalogować się do e-US (za pomocą profilu zaufanego, bankowości elektronicznej, aplikacji mObywatel lub za pomocą danych autoryzujących takich jak PESEL/NIP i kwota przychodu) a następnie wybrać usługę Twój e-PIT.

Usługa uwzględnia formularze PIT-37, PIT-38 oraz PIT-28 i PIT-36. Pierwsze dwa z nich są już automatycznie wypełnione przez Krajową Administrację Skarbową na podstawie danych dostępnych w systemach. Pozostałe formularze są przeznaczone do samodzielnego uzupełnienia.

Zeznania PIT-37 i PIT-38 będą czekać na nas w usłudze do 2 maja. Jeżeli nie odrzucimy tak przygotowanego dokumentu lub po edycji sami go nie wyślemy, zeznanie automatycznie się zaakceptuje.

 

plakat

 

Klub Seniora 82 w Poznaniu zaprasza seniorów z całej Wielkopolski do udziału w konkursie pn. „Ulubione desery i konfitury” organizowanego w ramach akcji „Książka kucharska Babci i Dziadka”. Zadaniem uczestników jest przesłanie swoich autorskich przepisów na desery i konfitury wytworzone z ogólnie dostępnych produktów. Organizatorzy kładą szczególny nacisk na przepisy wykorzystujące całe owoce warzywa, jajka (bezresztkowe) oraz także minimalistyczne na potrzeby jednej osoby, a zmaganiom uczestników przyświeca hasło Seniorzy przetwarzają, gotują, wszystko  wykorzystują. 

Zgłoszenia konkursowe (kartę zgłoszenia, treść przepisu oraz zdjęcia deserów i konfitur) należy przesłać do dnia 30 kwietnia br. e-mailem na adres Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. lub pocztą tradycyjną na adres Klub Seniora 82 ul. Krakowska 10, 61-889 Poznań. Rozstrzygnięcie konkursu nastąpi do dnia 10 maja br., a informacja o wynikach zostanie zamieszczona na fanpage Klub Seniora 82 na Facebooku oraz na stronie Centrum Inicjatyw Senioralnych.

Jury oceniać będzie oryginalność i autentyczność przepisu oraz walory estetyczne fotografii.

Na zwycięzców czekają nagrody:

I Nagroda – kolacja dla 2 osób

II Nagroda – książka kucharska

III Nagroda – niezbędnik kulinarny.

Konkurs odbywa się pod Patronatem Związku Stowarzyszeń Wielkopolski Bank Żywności, objęty został Patronatem Honorowym Marszałka Województwa Wielkopolskiego.

Serdecznie zapraszamy!

 

Załączniki:

 

Wzór wniosku o wypłatę świadczenia pieniężnego 40 plus (kliknij aby otworzyć):

wzor wniosku o swiadczenie pieniezne 40 plus

Wzór wniosku do pomocy społecznej (kliknij aby otworzyć):

wzor wniosku o swiadczenie pieniezne 40 plus

 

Wniosek o wypłatę pomocy 300 plus (kliknij aby otworzyć):

wniosek o wyplate pomocy 300 plus

 

pife plakat

 

Uprzejmie informujemy, że Punkt Informacyjny Funduszy Europejskich w Kaliszu organizuje w dniu 22.03.2022 Mobilny Punkt Informacyjny w:

- Urzędzie Miejskim Gminy Koźminek w godz. 11:30 - 14:00

Podczas dyżuru zainteresowani Funduszami Europejskimi będą mogli uzyskać informacje m.in. na temat: 

- dotacji i pożyczek na otwarcie i rozwój działalności gospodarczej,
- wsparcia finansowego wynikającego z bieżących harmonogramów,
- oferty Sieci Punktów Informacyjnych.

Będzie można również dowiedzieć się, jakie zasady i procedury obowiązują przy ubieganiu się o środki w budżecie UE w latach 2014 - 2020.

Miejsce dyżuru:

Urząd Miejski Gminy Koźminek

ul. Kościuszki 7, 62-840 Koźminek

w godzinach 11:30 - 14:00

Link do informacji o Mobilnym Punkcie Informacyjnym na stronie www:

http://warp.org.pl/mobilne-punkty-informacyjne-w-marcu-3/

Podkategorie

Aktualności

powrót do góry strony