Koźminek, 17 października 2022 r.

Informacja o wyniku przetargu

 

Ogłoszony na dzień 17 października 2022 r. przez Burmistrza Gminy Koźminek pierwszy przetarg ustny nieograniczony na sprzedaż niżej wymienionej nieruchomości:

- Lokal mieszkalny nr 6 o powierzchni użytkowej 31,77 m2 znajdujący się w budynku położonym w Koźminku przy ul. Tadeusza Kościuszki 8, Kw nr KZ1A/00098008/7 zakończył się wynikiem negatywnym z uwagi na brak uczestników.

 

W dniu 17 października 2022 r. w Urzędzie Miejskim Gminy Koźminek odbył się pierwszy przetarg ustny nieograniczony na sprzedaż niżej wymienionej nieruchomości:

  1. Lokal użytkowy nr 3 o powierzchni użytkowej 50,13 m2 znajdujący się budynku położonym w Koźminku przy ul. Nakwasińskiej 16, Kw nr KZ1A/00098032/4
  2. Liczba osób dopuszczonych do uczestnictwa w przetargu: 3
  3. Cena wywoławcza nieruchomości: 135500,00 zł
  4. Cena osiągnięta w przetargu: 208000,00 zł
  5. Nabywca nieruchomości: Kamila Dziubek zam. Koźminek.

 

W dniu 17 października 2022 r. w Urzędzie Miejskim Gminy Koźminek odbył się pierwszy przetarg ustny nieograniczony na sprzedaż niżej wymienionej nieruchomości:

  1. Lokal użytkowy nr 4 o powierzchni użytkowej 43,67 m2 znajdujący się w budynku położonym w Koźminku przy ul. Nakwasińskiej 16, Kw nr KZ1A/00098032/4
  2. Liczba osób dopuszczonych do uczestnictwa w przetargu: 3
  3. Cena wywoławcza nieruchomości: 111400,00 zł
  4. Cena osiągnięta w przetargu: 152000,00 zł
  5. Nabywca nieruchomości: Kamila Dziubek zam. Koźminek.

 

 kas min

 

  • Ponad 1 mld zł trafił w tym roku do Organizacji Pożytku
    Publicznego (OPP) w ramach 1% podatku przekazanego
    przez podatników w rozliczeniu PIT.
  • To o 141,6 mln zł więcej niż rok temu.
  • Prawie 10% wpłat pochodzi od podatników z Wielkopolski,
    którzy przekazali w tym roku na rzecz OPP 104,3 mln zł.

 

Wielkopolskie – zaraz po mazowieckim i śląskim - to jedno z najbardziej hojnych
województw pod względem 1% podatku. Aż 1/10 wszystkich wpłat pochodziła
od mieszkańców naszego regionu. Średnia kwota podatku przekazywana przez
Wielkopolan to 68 zł.


Z roku na rok przybywa Wielkopolan, którzy decydują się na przekazanie 1%
swojego podatku na rzecz OPP. W tym roku to w sumie 1 mln 540 tys.
podatników, czyli o 62 tys. więcej niż podczas ubiegłorocznej akcji rozliczeń PIT.


W całej Polsce przekazano w tym roku w ramach 1% podatku rekordową kwotę
1 mld 114 mln zł – mówi Małgorzata Spychała-Szuszczyńska, rzecznik prasowy
Izby Administracji Skarbowej w Poznaniu. – Z tego aż 104,3 mln zł trafiło
do organizacji pożytku publicznego od podatników z Wielkopolski. To o ponad 10
mln zł więcej niż w roku ubiegłym.


Mieszkańcy powiatu kaliskiego przekazali w tym roku na rzecz OPP 1.804.238,10 zł.


Możliwość przekazywania 1% podatku na rzecz organizacji prowadzących
działalność pożytku publicznego istnieje od 2003 roku i cieszy się nieustannie
rosnącą popularnością. W Wielkopolsce, na przestrzeni ostatnich 10 lat, roczna
kwota przekazywana w ten sposób na OPP wzrosła o 260% (w ostatnim
rozliczeniu PIT przekazaliśmy o 64,18 mln zł więcej niż w rozliczeniu za rok
2011). Przez 19 lat w ramach 1% Wielkopolanie przekazali organizacjom pożytku
publicznego ponad 872 mln zł.

 

                Instytut Skrzynki, powiatowa instytucja kultury zajmująca się m.in. dziedzictwem kulinarnym ogłasza konkurs, w którym główną rolę gra gęsina - na laureatów czekają nagrody finansowe. Wydarzenie odbywa się w ramach przygotowań do obchodów kolejnej edycji Dnia Świętego Marcina oraz akcji Gęsina na Imieninach w Poznaniu.

 

Konkurs „Przekąski z gąski 2022” kierowany jest do restauracji, producentów żywności, gospodarstw agroturystycznych, kół gospodyń wiejskich i innych obiektów gastronomicznych z całego kraju, w tym szczególnie z terenu Wielkopolski i powiatu poznańskiego. Zgłoszenia konkursowe, tj. wypełniony i podpisany formularz stanowiący załącznik do niniejszego Regulaminu należy przesłać e-mailem na adres: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. najpóźniej do dnia 21 października 2022 r. W dniu konkursu, tj. 24 października 2022 r. oryginały kart zgłoszenia wraz ze zgłaszanymi produktami należy dostarczyć w godz. 11.00 – 13.00 do miejsca odbywania się konkursu tj. Restauracji STARA OSADA w Wiórku przy ul. Poznańskiej 30. Miejsce wydarzenia jest nieprzypadkowe, bowiem Stara Osada jest członkiem Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”, a jej goście raczą się wyśmienitymi daniami, także z gęsiny.

 Produkty należy dostarczyć i potrawy przygotować (*podać) do degustacji w ilości co najmniej 5 porcji degustacyjnych (dla 5-osobowej kapituły). Organizatorzy zapewniają stół i miejsce do przygotowania gotowych potraw dla osoby/osób (maksymalnie 2) dla każdego uczestnika konkursu. Wyniki zostaną ogłoszone na miejscu jeszcze tego samego dnia.

Wszyscy uczestnicy Konkursu zarówno z terenu powiatu poznańskiego jak i spoza, za poddane do oceny przekąski ubiegają się o:

  • Grand Prix – nagroda pieniężna w wysokości 1.000 złotych, I, II, III miejsce oraz Wyróżnienia.
  • Laureaci otrzymają również upominki od Powiatu Poznańskiego, Instytut Skrzynki oraz vouchery do Muzeum Narodowego Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie.
  • Uczestnicy Konkursu z terenu powiatu poznańskiego ubiegają się także o wyróżnienia - certyfikaty z tytułem „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2022 – Przekąski z Gąski”.

Uczestnicy mogą zgłosić max. 5 przekąsek, mogą to być np.:

  • tatar/okrasa z gęsiny
  • pasztet z gęsiny
  • wątróbka gęsia
  • gęsie pipki: żołądki i/lub faszerowane gęsie szyjki
  • kiełbasa z gęsiny
  • półgęsek
  • carpaccio z gęsiny
  • pierogi z gęsiną
  • kanapki z gęsiną.

Regulamin konkursu oraz formularze zgłoszeniowe dostępne są na stronach internetowych organizatora.

Konkurs organizowany są przy współpracy Muzeum Narodowego Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie Stowarzyszenia Slow Food Wielkopolska, Stowarzyszenia Polska Akademia Smaku oraz europejskiej sieci Culinary Heritage Europe oraz Ogólnopolskiego Cechu Rzeźników – Wędliniarzy – Kucharzy. Patronat honorowy nad wydarzeniami objął Jan Grabkowski Starosta Poznański.

Przygotował: Instytut Skrzynki

Załączniki na stronie Instytutu Skrzynki: LINK

 

                Nie tylko pyra z gzikiem – min. ziemniaczana szneka z glancem, pyrczane rogaliki nadziewane gzikiem, gofry z kartofli walczyły o Grand Prix w konkursie organizowanym przez instytut Skrzynki. Podczas tegorocznej edycji wydarzenia Poznańska Pyra w Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie kapituła konkursowa wyłoniła najsmaczniejsze dania z pyry zgłoszone w konkursie SMAK PYRY 2022 oraz Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2022 – Smak Pyry.

 

Wśród zgłoszeń znalazły się także klasyki kuchni regionalnej jak ślepe ryby, czy wielkopolska polewka. Apetyczną ciekawostką były przekąski ukraińskie: pierożak – wypiek drożdżowy faszerowany pyrą z boczkiem oraz zraz ziemniaczany z mięsem. Kapituła konkursowa oceniła poziom konkursu jako wysoki i interesujący oraz przyznała następujące nagrody:

Certyfikaty za „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2022 – Smak Pyry” otrzymały:

  • Karczma w Szreniawie za Polewkę wielkopolską
  • „Nie śpimy, lepimy!” ze Swarzędza z Pierogi ruskie
  • Karczma Pod Dębami” z Komornik (gm. Kleszczewo) za Pyry z gzikiem
  • Koło Gospodyń Wiejskich Błażejewo za Błażejewskie szare kluchy
  • Gospodarstwo rolne Marcin Kalemba z Piekar (gm. Stęszew) za Ziemniaki odmiany DENAR oraz SATINA

Wśród zgłoszeń z Powiatu Poznańskiego jury przyznało następujące nagrody:

Grand Prix oraz nagrodę w wysokości 500 złotych ufundowaną przez Instytut Skrzynki przyznano Karczmie w Szreniawie za Polewkę wielkopolską.

I miejsce  Karczma Pod Dębami z Komornik (gm. Kleszczewo) za Pyry z gzikiem

II miejsce „Nie śpimy, lepimy!” ze Swarzędza z Pierogi ruskie

III miejsce Gospodarstwo rolne Marcin Kalemba z Piekar (gm. Stęszew) za Ziemniaki odmiany DENAR

Wśród pozostałych zgłoszeń z Wielkopolski kapituła postanowiła przyznać:

Grand Prix przyznano Wiesławowi Sałkiewiczowi Gospodarstwo rolne w Poznaniu za Placek pasterski z baraniną.

I miejsce Restauracja Hyćka z Poznania za Pyrę z gzikiem

II miejsce Młynczyk.com.ua z Ukrainy (obecnie działający w Poznaniu) za Zrazy ziemniaczane z mięsem

III miejsce Gospodarstwo Rolne Szejner z miejscowości Prosna (gm. Budzyń) za Pyry faszerowane grzybami leśnymi

 

Laureaci otrzymali vouchery do Muzeum Narodowego Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie i upominki od Powiatu Poznańskiego oraz Instytutu Skrzynki.

Konkurs organizowany jest przy współpracy Muzeum Narodowego Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie, Stowarzyszenia Slow Food Wielkopolska, Stowarzyszenia Polska Akademia Smaku oraz europejskiej sieci Culinary Heritage Europe. Patronat honorowy nad wydarzeniem objął Jan Grabkowski Starosta Poznański.

Przygotował: Instytut Skrzynki

Cały artykuł wraz z galerią na stronie instytutu skrzynki: LINK

 

 

W dniu 7 października 2022r. Burmistrz Gminy Koźminek wraz z Przewodniczącym Rady Miejskiej Gminy Koźminek wzięli udział w V konferencji pn. „Wyzwania klimatyczne i środowiskowe w JST oraz zakładach komunalnych” organizowanej przez Samorząd Województwa Wielkopolskiego w Poznaniu.

Marszałek Województwa Pan Jacek Bogusławski na ręce Pani Burmistrz wręczył  podziękowanie za realizację zadania w ramach programu pn. „Błękitno-zielone inicjatywy dla Wielkopolski” - „Rewaloryzacja sadu w Zabytkowym Parku w Koźminku”Istniejący sad, który zajmuje obszar około 3320m² w wschodniej części parku, uzupełniono brakującymi drzewami, przez wprowadzenie starych odmian, w ilości 56 szt. i zamontowano 10 szt. budek dla owadów zapylających. Drzewka zostały opalikowane palikami. Założona została także łąka kwietna na terenie przylegającym do sadu o powierzchni 1170 m².

 

 

        Szanowni Państwo informujemy, że w ramach działań prewencyjnych z zakresu zarządzania kryzysowego i ochrony ludności, na terenie gminy Koźminek utworzone zostały trzy punkty wydawania preparatu jodku potasu w postaci tabletek.

Tabletki wydawane będą mieszkańcom, w wieku do 60 roku życia.

Lokalizacja punktów wydawania preparatu jodku potasu na terenie gminy:

Punkt nr 1: w  Szkole Podstawowej w Koźminku, ul. Szkolna 1, 62 840 Koźminek.

Obejmuje mieszkańców miejscowości: Koźminek, Dębsko, Dębsko  - Dosinek, Dębsko – Ostoja, Dębsko – Ośrodek, Młynisko, Krzyżówki, Pietrzyków, Sokołówka, Pośrednik i Złotniki.

Punkt nr 2: w Szkole Podstawowej w Nowym Nakwasinie, Nowy Nakwasin 48, 62 – 840 Koźminek.

Obejmuje mieszkańców miejscowości: Bogdanow, Emilianów, Józefina, Zosina, Tymianek, Murowaniec, Nowy Nakwasin, Osuchów, Osuchów Parcela, Oszczeklin, Rogal i Stary Nakwasin.

Punkt nr 3: w Szkole Podstawowej w Moskurni, Moskurnia 9a, 62 – 840 Koźminek.

Obejmuje mieszkańców miejscowości: Agnieszków, Chodybki, Dąbrowa, Gać Kaliska, Gać Pawęzowa, Ksawerów, Marianów, Moskurnia, Nowy Karolew, Raszawy, Smółki i Stary Karolew.

Informujemy, że są to działania prewencyjne. Zgodnie z komunikatem MSWiA na chwilę obecną zagrożenie radiacyjne nie występuje, a sytuacja jest na bieżąco monitorowana przez Państwową Agencję Atomistyki.

Wydawanie preparatu nastąpi po decyzji Ministerstwa Spraw Wewnętrznych i Administracji o rozpoczęciu akcji wydawania w/w tabletek. Do tego momentu punkty wydawania preparatu pozostają nieczynne.

Załączniki informacyjne:

  1. Ulotka producenta dotycząca tabletek jodu.
  2. Broszura MSWiA.
  3. Wzór oświadczenia.

 

Akademia Koźminecka to przedsięwzięcie rozpoczęte w 2017 roku przez Gminną Bibliotekę Publiczną w Koźminku. Składa się z serii nieregularnych prelekcji popularnonaukowych wygłaszanych przez naukowców, naukowców i rekonstruktorów jednocześnie, zawsze pasjonatów tematu. Każdorazowo prelekcja była związana z Koźminkiem, jeśli nie ściśle, to przez liczne analogie zaczerpnięte z badań i źródeł dotyczących miejsc zbliżonych pod jakimś względem do Koźminka.

W związku z tym, że dwór w Koźminku został wyremontowany, a w jego murach działa Gminne Centrum Kultury uznałem, że stwarza to ogromne możliwości do nawiązania współpracy i poszerzenia wiedzy mieszkańców na temat dworu w każdym znaczeniu słowa „dwór”.

Nad nowym otwarciem Akademii Koźmineckiej patronat zgodził się objąć Zakład Narodowy im. Ossolińskich oraz Muzeum Pana Tadeusza. Marta Dardzińska, pracownik Muzeum, wystąpiła z prelekcją „Domy i dwory, czyli jak dawniej mieszkano”.

W czasie swojego wystąpienia poruszyła wiele kwestii związanych z życiem w dworze lub w jego pobliżu, odnosząc się do rozmaitych stanów zamożności ówczesnego społeczeństwa przedstawiła inne jakości życia zarówno w różnych miejscach geograficznych, jak i na różnych szczeblach społecznych wśród samej szlachty. Struktura dworu i jego funkcjonowanie okazało się tematem zbyt rozległym na pojedyncze wystąpienie. Ilość ciekawostek dworskich na temat spraw, których istnienia często sobie nie uświadamialiśmy sprawia, że dwór okazuje się tematem nie tylko pasjonującym, ale niesamowicie rozległym i wykracza znacznie poza sam budynek i wkracza na równie ciekawy teren relacji i funkcjonowania ówczesnego społeczeństwa.

Bardzo interesujące dla słuchaczy okazały się liczne nawiązania do „Pana Tadeusza”, wiążąc dawną lekturę szkolną z dworem w sensie ogólnym, ale również z naszym, koźmineckim, dworem.

Warto zaznaczyć, że Marcie Dardzińskiej z Muzeum Pana Tadeusza, towarzyszyła gromada rekonstruktorów z 2 Pułku Ułanów Księstwa Warszawskiego, którzy w tym samym czasie uczestniczyli w Balu Podoficerów i przy okazji nadawali wystąpieniu kolorytu, humoru oraz służyli jako ilustracja do omawianych zagadnień.

2 Pułk Ulanów Księstwa Warszawskiego gościł u nas już po raz drugi. Była to wyjątkowa okazja do obserwowania i dowiedzenia się czegoś od osób, którzy są doświadczonymi rekonstruktorami z wieloletnim stażem oraz ogromną wiedzą z zakresu historii uzbrojenia, historii sztuki, dworu, kultury XIX wieku oraz studnią bez dna pełną anegdot historycznych i ciekawostek. Barwność tych postaci przedstawionych w scenerii dworu i parku będzie Państwu przemykać na moich fotografiach od czasu do czasu, w rozmaitych miejscach internetu i nie tylko.

Tomasz Potemkowski, GCK

 

 

smak pyry

 

                Zapraszamy do udziału w konkursie „Smak Pyry 2022”! W niedzielę 9 października, podczas imprezy plenerowej pn. „Poznańska Pyra” w Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie odbędzie się konkurs, w którym zgłoszone dania z ziemniaków będą walczyć o Grand Prix w wysokości 500 złotych. Zgłoszenia przyjmowane są do 7 października drogą mailową, a danie konkursowe wraz z oryginałem formularza należy przywieźć do Muzeum Narodowego w dniu konkursu, tj. 9 października w godz. 10.00 – 12.00. Wręczenie nagród nastąpi jeszcze tego samego dnia na scenie znajdującej się na głównym placu Muzeum ok. godz. 16.00.

W konkursie mogą wziąć udział: producenci, przetwórcy, restauracje, gospodarstwa agroturystyczne, kola gospodyń wiejskich i inne zakłady gastronomiczne z całej Wielkopolski.

Dania z powiatu poznańskiego będą walczyć również o Certyfikaty za „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2022 – Smak Pyry”. Oceniane i punktowane będą m.in. walory smakowe, zapachowe, wizualne, a także zdrowotne.

Celem konkursu jest wyłonienie i nagrodzenie najlepszych potraw  pochodzących z terenu Wielkopolski - w tym powiatu poznańskiego z pyrą w roli głównej, a szczególnie dań tradycyjnych dla naszego regionu jak na przykład: ślepe ryby, parzybroda, szagówki, szare kluchy, plyndze czy pyry z gzikiem – opowiada Jan Babczyszyn, Dyrektor Instytutu Skrzynki.

Formularz zgłoszeniowy oraz regulamin konkursu dostępne są na stronie Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”

Konkurs ma na celu promocję najlepszych produktów lokalnych produktów i ich producentów. Organizatorem konkursu są Instytut Skrzynki - Instytut Dokumentacji, Rozwoju i Promocji Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego oraz Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie.

 

Jest to kolejna edycja konkursu, który przy współpracy Stowarzyszenia Slow Food Wielkopolska, Stowarzyszenia Polska Akademia Smaku oraz europejskiej sieci Culinary Heritage Europe. Patronat honorowy nad wydarzeniem objął Jan Grabkowski Starosta Poznański.

Przygotował: Instytut Skrzynki

Podkategorie

Aktualności

powrót do góry strony