W dniu 25.11.2022 r. w Zespole Szkół nr 1 w Liskowie odbył się XIII Turniej Tenisa Stołowego o Puchar Starosty Kaliskiego Krzysztofa Nosala. W zawodach wzięło udział sześć Szkół Podstawowych - z Koźminka, Włynia, Moskurni, Zakrzyna, Goszczanowa oraz Strzałkowa. Wśród chłopców udział wzięło 22 zawodników natomiast wśród dziewcząt 16 uczestniczek. W sumie podczas całego turnieju rozegrano 70 pojedynków, które obfitowały w wielkie emocje oraz fantastyczne zagrania tenisistów. Po zakończonych zawodach nagrody oraz puchary ufundowane przez Starostę Kaliskiego Pana Krzysztofa Nosala oraz kierownik Biura Oświaty, Sportu i Kultury Fizycznej Panią Jolantę Golicką wręczone zostały przez wicedyrektor Zespołu Szkół nr 1 w Liskowie Panią Annę Kowalską. W kat. chłopców zwyciężył uczeń ze Szkoły Podstawowej w Moskurni Piotr Grzeliński, tryumfatorką w kat. dziewcząt została obrończyni tytułu z zeszłego roku, uczennica Szkoły Podstawowej w Moskurni – Gabriela Kaczmarek.
Podsumowując nagrody i dyplomy zdobyły następujące osoby:
Klasyfikacja Indywidualna dziewcząt:
1. Gabriela Kaczmarek SP Moskurnia,
2. Maria Michalak SP Włyń,
3. Weronika Kowalska SP Moskurnia,
Klasyfikacja Indywidualna chłopców:
1. Piotr Grzeliński SP Moskurnia,
2. Igor Osetek SP Włyń,
3. Kacper Białczyk SP Moskurnia.
W klasyfikacji drużynowej po podliczeniu punktów za grę indywidualną poszczególnych zawodników I miejsce wśród Szkół Podstawowych zajęła szkoła z Moskurni. Serdecznie gratulujemy wszystkim zwycięzcom.
autor: Konrad Poroś
Komunikat Instytutu Skrzynki z dnia 21.11.2022 r.
Gęś w sosie pomarańczowym z puree z kasztanów, pasztet z gęsi z żurawiną i galaretką z wina, tatar z gęsiny – przepisy między innymi na takie smakowitości zgłosili uczestnicy konkursu „Niepospolite kompozycje kulinarne. Tradycja i współczesność” edycja: „Potrawy z gęsiny”. Termin organizacji konkursu jest nieprzypadkowy – wszak w listopadzie, oprócz rogali świetomarcińskich, na wielkopolskich stołach króluje właśnie gęś.
Zgłaszać się mogli mieszkańcy powiatu poznańskiego, miasta Poznania i Wielkopolski, a także restauracje, gospodarstwa agroturystyczne, koła gospodyń wiejskich i inne obiekty gastronomiczne. Nadesłane zgłoszenia prezentowały przepisy w ujęciu tradycyjnym, jak i współczesnym.
Kapituła szczególną uwagę zwracała na wyjątkowość i niepowtarzalność przepisów, nawiązania do tradycji i historii – w tym rodzinnej, regionalność i okazjonalność. Dodatkowym atutem przy ocenie były zdjęcia lub skany archiwalnych, zachowanych w gospodarstwach domowych rodzinnych zapisków kulinarnych, a także wskazanie i szczegółowe opisanie receptur, właściwości półproduktów i miejsca ich pochodzenia (pozyskania).
Kapituła przyznała następujące nagrody:
I miejsce: Agnieszka Kram z KGW Napachanie za Gęś pieczona z jabłkiem (nagroda w wysokości 500 złotych)
II miejsce: Patryk Jankowski z Murowanej Gośliny za Gęś w sosie pomarańczowym z puree z kasztanów (nagroda w wysokości 300 złotych)
III miejsce: Ewa Michalska z Puszczykowa za Tatar z gęsiny (nagroda w wysokości 200 złotych).
Wyróżnienia:
- Małgorzata Szymańska ze Skórzewa za: Gęś nadziewana kaszą
- Grzegorz Kosowski z KGW „Piękni i Młodzi” z Pecnej za: Salceson z gęsi
- Dorota Kubiak / Monika Szymańska z KGW „Piękni i Młodzi” z Pecnej za: Kluski w rosole z gęsi
- Elżbieta Dziurka – „Karczma Pod Dębami” w Komornikach (gm. Kleszczewo) za: Pasztet z gęsi z żurawiną i galaretką z wina
- Ewa Michalska z Puszczykowa za: Smalec gęsi.
Fundatorem nagród finansowych jest Instytut Skrzynki, organizator konkursu. Laureaci otrzymali także zestawy upominków od Powiatu Poznańskiego oraz vouchery od Muzeum Narodowego Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie upoważniające do udziału w wybranej imprezie na terenie Muzeum.
Konkurs, który Honorowym Patronatem objął Starosta Poznański Jan Grabkowski, odbył się przy współpracy: Muzeum Narodowego Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie, Stowarzyszenia Slow Food Wielkopolska, Stowarzyszenia Polska Akademia Smaku oraz Sieci Culinary Heritage Europe.
Wszystkie przepisy na potrawy z gęsiny zgłoszone w konkursie zostaną wkrótce opublikowane na stronie wwww.smakipowiatupoznanskiego.pl w zakładce: Kulinarium/przepisy kulinarne, gdzie także publikowane są informacje o bieżących konkursach związanych z kuchnią regionalną.
Przygotował: Instytut Skrzynki
Szanowni Państwo,
Serdecznie zapraszamy na bezpłatne badanie USG aorty brzusznej w Wielkopolskim Programie Zdrowotnym ZDROWA AORTA, które odbędzie się w dniu 21.01.23r. w Kaliszu w Szpitalu Wojewódzkim, ul. Poznańska 79 (Poradnia Kardiologiczna).
Program badań kierowany jest do mężczyzn w wieku 50–69 lat, mieszkających w województwie wielkopolskim. Badania te są dla pacjenta całkowicie bezpłatne, ponieważ finansowanie odbywa się z funduszy regionalnych Unii Europejskiej.
Zbadaj się bezpłatnie! Wczesna diagnoza może uratować życie! Badanie jest bezbolesne i całkowicie bezpieczne. Nie jest wymagane skierowanie od lekarza rodzinnego.
Zapisy na badanie:
- telefonicznie: 503 075 095
- e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. (proszę podać imię, nazwisko, pesel, numer telefonu kontaktowego oraz miasto, w którym ma być wykonane badanie).
Zapraszamy serdecznie! Zespół Zdrowa Aorta
Niebawem zostanie podpisana umowa na dostarczenie węgla dla naszych mieszkańców ze spółką Skarbu Państwa PGE PALIWA, oraz z firmami dystrybucyjnymi. Urząd zebrał i zweryfikował wnioski o preferencyjny zakup węgla.
Szczegóły dystrybucji zostaną przedstawione mieszkańcom w najbliższym czasie.
Cokwartalne spotkanie sołtysów Gminy Koźminek, dotyczyło bieżących spraw gminy. Burmistrz Gminy poinformowała zebranych o realizowanych inwestycjach oraz poruszono temat dystrybucji węgla dla mieszkańców.