plakat

 

                Restauracje z całej Wielkopolski zmierzą się w konkursie „Smak Śledzia 2022”, którego organizatorem jest Instytut Skrzynki, powiatowa instytucja kultury. Choć w naszym regionie popularny jest śledź w śmietanie podawany z ziemniakami w mundurkach, to w różnych regionach kraju i świata jada się je na różne sposoby. Kto przygotuje najsmaczniejszą przekąskę ze śledzia? Zadecyduje kapituła konkursowa 14 marca br., która zbierze się w Restauracji 3 Kolory Malta w Poznaniu.

 

Zgłoszenia konkursowe (max. 3 dania na zimno ze śledzia) należy przesyłać e-mailem na adres: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.  najpóźniej do dnia 13 marca br. Formularz zgłoszeniowy oraz regulamin konkursu dostępne są na stronie www.smakipowiatupoznanskiego.pl. W poniedziałek, 14 marca w godz. 10.00 – 12.00 uczestnicy będą przygotowywać konkursowe dania, a kompozycje prezentowane będą na pięknych talerzach dostarczonych przez sklep Bela Mesa w Poznaniu. Eksperci kulinarni zasiadający w kapitule konkursowej przyznają tytuły za „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2022 – Smak Śledzia” oraz nagrody: finansowe ufundowane przez Instytut Skrzynki otrzymają laureaci I-go (500 zł), II-go (300 zł) oraz III-go miejsca (200 zł). Na zwycięzców czekają liczne nagrody: vouchery do sklep Bela Mesa, vouchery do sklepu internetowego www.drake.com.pl oraz wejściówki na imprezy organizowane przez Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie.

W konkurs zaangażowali się członkowie Szlaku Kulinarnegom „Smaki Powiatu Poznańskiego”: Manufaktura Łagowski, która obdaruje laureatów zestawem wybornych produktów oraz Restauracja 3 Kolory Malta, współorganizator konkursu, która od przyszłego tygodnia do końca marca będzie oferować nie lada gratkę: tatar ze śledzia.

Skąd pomysł na taką odsłonę marcowego produktu/dania miesiąca? W marcu pora na śledzia. To okres postu w którym śledź tradycyjnie znajduje miejsce na naszych stołach. Warto przypomnieć, że „Śledzik” to inna nazwa Podkoziołka,  czyli zakończenia karnawału. Mówią, że śledzia można kochać lub nienawidzić. Ta druga postawa wynika zazwyczaj z niewiedzy, jak śledź powinien i może smakować. Ponadto jest to ryba tania, często kojarzona z biedą. Jednak tu ekonomia działa na korzyść gospodyni: danie tanie, a wyborne, wszak… ”Jest jeszcze śledź w śmietanie – metafizyczne danie”, jak pisał Wojciech Młynarski. – wyjaśnia Jan Babczyszyn, p.o. dyrektora Instytut Skrzynki. Co więc sprawiło, że ta morska ryba zaskarbiła sobie miejsce w codziennym jadłospisie Wielkopolan? Z pewnością mnogość potraw, które można z niej przyrządzić: sałatki, przystawki, śledzie w zalewie; dania wytrawne, ale też ze słodkimi dodatkami. Śledzie kochają cebulkę, śmietanę, ale także np. rodzynki czy jabłka. Drugą zaletą są ich właściwości zdrowotne: zawartość witamin i niskokaloryczność. Działają też przeciwdepresyjnie. Choć może to mało popularna opinia, ale są też afrodyzjakiem! By to podkreślić to właśnie 14 marca br. – w dniu imienin Afrodyzji i Afrodyzjusza - Instytut Skrzynki organizuje konkurs „Smak Śledzia 2022”, by poznać najwyśmienitsze śledzie oferowane przez restauracje Wielkopolski, aglomeracji poznańskiej – w tym  oczywiście  powiatu poznańskiego – dodaje.

Konkurs odbywa się przy współpracy  Muzeum Narodowego Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie, Wielkopolskiej Izby Rzemieślniczej, Stowarzyszenia Slow Food Wielkopolska oraz  Stowarzyszenia Polska Akademia Smaku.

Patronat honorowy nad wydarzeniem objął Jan Grabkowski Starosta Poznański.

Przygotował: Instytut Skrzynki