obrazek

 

                W powiecie poznańskim i Wielkopolsce stoły wigilijne są bogate – udowodnili to uczestnicy konkursu na świąteczne przepisy kulinarne. Wśród zgłoszonych dań i przekąsek królowały pierniki i pierniczki i inne słodkości, ale nie zabrakło postnych pierogów czy wyśmienitych ryb.

Kapituła konkursowa wyłoniła zwycięzców:

I miejsce (nagroda 500 złotych) – menu wigilijne od Koła Gospodyń Wiejskich w Mirosławiu, gm. Ujście

II miejsce (nagroda 300 zł) - pełne menu wigilijne od  Julii Panufnik ze Słupcy

III miejsce (nagroda 200 zł) – przepis na strudel od Elizy Krzeszkiewicz ze Skrzynek, gm. Kórnik.

Wyróżniono także „Pierniczki z pyrą” Katarzyny Radlińskiej z Poznania oraz "Świąteczną fasolę” Wiesława Sałkiewicza z Poznania, którzy otrzymają zestaw upominków od Instytutu Skrzynki – organizatora konkursu oraz Powiatu Poznańskiego.

Wybrane przepisy zostaną zamieszczone na stronie Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego” i będzie można w przyszłości przygotować  dania wigilijne zgodnie z ich recepturami – informuje Jan Babczyszyn, p.o. Dyrektora Instytutu Skrzynki - Instytutu Dokumentacji, Rozwoju i Promocji Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego.

Celem konkursu była promocja wigilijnych tradycji kulinarnych naszego regionu. Konkurs odbywał się przy współpracy: Muzeum Narodowego Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie, Stowarzyszenia Slow Food Wielkopolska oraz Stowarzyszenia Polska Akademia Smaku. Wydarzenie odbyło się pod Honorowym Patronatem Starosty Poznańskiego Jana Grabkowskiego.

Przygotował: Instytut Skrzynki

 

Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Krakowie organizuje szkolenie internetowe pn. „Estetyzacja wiejskiego gospodarstwa domowego - wybrane aspekty praktyczne” w terminie od 7 – 28.02.2022 r. w oparciu o platformę e-learningową www.cdrkursy.edu.pl.

Szkolenie adresowane jest do mieszkańców obszarów wiejskich.  Celem szkolenia jest podniesienie poziomu wiedzy i umiejętności uczestników z zakresu wybranych aspektów wpływających na estetykę wiejskiego gospodarstwa domowego.

Udział w szkoleniu dla mieszkańców obszarów wiejskich jest bezpłatny.

Załączniki:

 

Kolejna Akademia Wędkarska za nami. Tym razem nasi młodzi adepci przybyli wraz ze swoimi akcesoriami służącymi do połowu ryb. Oczywiście największą kolekcją wędek mogli pochwalić się instruktorzy Zbigniew Marszał oraz Grzegorz Glapa. Spotkanie poświęcone było rodzajom wędek, kołowrotków oraz wspólnym przeglądem sprzętu przyniesionego przez młodzież. Następne  spotkanie już w najbliższy piątek 28.01,2022. Zapraszamy!

 

 

Po raz kolejny w Gminnym Centrum Kultury w Koźminku gościli harcerze z powiatu kaliskiego. Byli to uczestnicy kursu zastępowych i przybocznych. Piątkowy wieczór przeznaczony był na pogłębianie wiedzy ale także na bieg chiński odbywający się na terenie zabytkowego parku. Padający śnieg był dodatkową atrakcją. Sobota to bieg patrolowy w czasie którego ponad 30 harcerzy musiało zlokalizować na terenie Koźminka określone punkty, zdobyć pieczątki potwierdzające ich pobyt oraz uzupełnić plan miasta nazwami ulic. Po biegu i spakowaniu się młodzież wyruszyła na dalszą część szkolenia odbywające się na terenie miasta Kalisza. Mamy nadzieję że obecność harcerzy na trwale wpisze się w program działalności naszego centrum.

 

KM.

 

 

plakat konkurs smak tatara

 

                Ogłaszamy styczeń miesiącem tatara! Z tej okazji organizujemy konkurs „Smak tatara 2022”. Zapraszamy do udziału restauracje i koła gospodyń wiejskich z całej Wielkopolski. Instytutu Skrzynki, powiatowa instytucji kultury, operator Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego” jest organizatorem wydarzenia. Zadaniem uczestników będzie przygotowanie tradycyjnego tatara z mięsa (nie tylko z wołowiny), ryb lub tatara wegańskiego.

Regulamin konkursu i formularz zgłoszeniowy dostępne są na stronie Szlaku Kulinarnego Smaki Powiatu Poznańskiego”. Zgłoszenia należy przesyłać do dnia 27 stycznia br. włącznie na  adres Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.. Na laureatów czekają nagrody o łącznej wartości 2 000 złotych ufundowane przez sponsorów: Rzeźnictwo Zyguła Zbąszynek Sp. z o. o. Sp. K.  oraz sklep Bela Mesa z Poznania:

I miejsce – voucher o wartości 400 złotych do Delikatesów Mięsnych Zyguła, voucher o wartości 500 złotych do sklepu Bela Mesa

II miejsce – voucher o wartości 300 złotych do Delikatesów Mięsnych Zyguła, voucher o wartości 300 złotych do sklepu Bela Mesa

III miejsce – voucher o wartości 200 złotych do Delikatesów Mięsnych Zyguła, voucher o wartości 100 złotych do sklepu Bela Mesa.

Laureaci otrzymają także vouchery ufundowane przez Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie upoważniające do udziału w warsztatach z przygotowywania kiełbasy białej parzonej wielkopolskiej.

Organizatorzy przewidują również dwa wyróżnienia – vouchery o wartości 100 złotych do Delikatesów Mięsnych Zyguła oraz upominki od sklepu Bela Mesa.

W poniedziałek, 31 stycznia br. od godz. 15.00 w restauracji Stara Osada w Wiórku (gm. Mosina), uczestnicy konkursu będą przygotowywać swoje popisowe dania i serwować tatary konkursowe z mięsa wołowego przekazanego przez sponsora Rzeźnictwo Zyguła na zastawie z oferty Bela Mesa. Oprócz nagród, jury konkursowe przyzna tytuły za „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2022 – Smak Tatara” potrawom przygotowanym przez uczestników z powiatu poznańskiego.

Konkurs realizowany jest w ramach akcji "Potrawa/-produkt miesiąca” organizowanej przez Instytut Skrzynki, gdzie w styczniu króluje wspomniany tatar, charakterystyczny dla polskiej kuchni karnawałowej. My chcemy poznać jak przygotowuje się dziś tatara w powiecie poznańskim i Wielkopolsce.

Współorganizatorem konkursu jest restauracja Stara Osada z Wiórka, która dla swoich gości przygotowała z tej okazji ofertę specjalną w dniach 29-31 stycznia br., tj. „Trzy dni dla pożeraczy tatarów”: klasycznego tatara wołowego, podawanego z wysublimowanymi dodatkami w cenie promocyjnej 22,00 złote oraz coś dla miłośników wegetariańskich przygód kulinarnych -  tatara z suszonych pomidorów i kaszy jaglanej. Absolutne niebo w gębie. Ten tatar podawany w towarzystwie sezonowych warzyw, pieczywem na płatkach owsianych wypieczonym na białym serze twarogowych - to trzeba spróbować! Tatar wegański również w cenie promocyjnej 22,00 złote – dodaje.

Konkurs odbywa się przy współpracy  Ogólnopolskiego Cechu Rzeźników – Wędliniarzy – Kucharzy, Muzeum Narodowego Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie, Stowarzyszenia Slow Food Wielkopolska, Wielkopolskiej Izby Rzemieślniczej oraz Stowarzyszenia Polska Akademia Smaku. Patronat honorowy nad wydarzeniem objął Jan Grabkowski Starosta Poznański.

Akcja ma na celu promocję tradycji przygotowywania i podawania potrawy o nazwie „tatar” oraz odkrywanie dawnych receptur i nagradzanie ich twórców oraz szeroko rozumianą integrację środowiska gastronomicznego wokół Centrum Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego w Instytucie Skrzynki.

 

Przygotował: Instytut Skrzynki

 

           Pan Antoni Ząbczyński   mieszkaniec Starego Nakwasina 17 stycznia 2022 roku obchodził setną rocznicę urodzin. Z okazji tak pięknego jubileuszu Burmistrz Gminy Koźminek Pani Iwona Michniewicz w imieniu swoim, samorządu oraz mieszkańców Gminy Koźminek złożyła Panu Antoniemu  wyrazy najwyższego uznania.

           Życząc wszelkiej pomyślności oraz kolejnych lat życia w zdrowiu, a także samych szczęśliwych chwil w gronie najbliższych, przekazała list gratulacyjny,  kwiaty, a także życzenia od Prezesa Rady Ministrów Pana  Mateusza Morawieckiego. Setne urodziny to wyjątkowe wydarzenie zarówno dla jubilata, jego rodziny, ale i całej społeczności lokalnej.

            Pan Antoni Ząbczyński urodził się 17 stycznia 1922 r. w miejscowości Stary Nakwasin, w domu, w którym mieszka do dziś. Związek małżeński zawarł w 1947 r. Od 8 lat jest wdowcem. Całe życie pracował w gospodarstwie rolnym. Jubilat ma dwójkę dzieci, doczekał się szóstki wnuków, jedenastu prawnuków i jednego praprawnuka.

           Z okazji pięknych i wyjątkowych 100 urodzin życzymy Panu Antoniemu,

by każdy kolejny dzień wypełniony był szczęściem, zdrowiem oraz pomyślnością.

Wyrażając szacunek życzymy wielu pięknych chwil u boku kochającej rodziny i dużo radości. Gratulujemy pięknego jubileuszu setnych urodzin.

 

Podkategorie

Aktualności

powrót do góry strony