sako ue projekt

 

Szanowni Państwo,

Stowarzyszenie Aglomeracja Kalisko-Ostrowska oraz Restauracja KTW Szałe serdecznie zaprasza na wyjątkowe wydarzenie, jakim jest wizyta prawdziwego Świętego Mikołaja, który przybędzie do Kalisza prosto z Laponii.

Spotkanie ze Świętym Mikołajem odbędzie się 16 grudnia 2023 roku w godzinach 12:00-14:00 przy Kaliskim Ratuszu.

Spotkanie mieszkańców Aglomeracji Kalisko-Ostrowskiej wraz ze Świętym Mikołajem będzie doskonałą okazją do wspólnego świętowania oraz pozwoli poczuć magię nadchodzących Świąt Bożego Narodzenia.

Serdecznie Państwa zachęcamy do udziału w tym niezapomnianym wydarzeniu.

 

Zaproszenie na spotkanie ze Świętym Mikołajem

 

1200x800 TSW 2024 v3

Targi Sadownictwa i Warzywnictwa to największa w Europie Środkowo-Wschodniej impreza branżowa dla producentów owoców i warzyw dająca możliwość poznania innowacyjnych technologii i najnowszej wiedzy praktycznej z branży ogrodniczej.

Na 28 tys. m2 powierzchni wystawcy z kraju i z zagranicy zaprezentują bogatą ofertę środków produkcji, m.in. innowacyjne nawozy, środki ochrony roślin oraz rozwiązań wspierających produkcję ogrodniczą. W targach wezmą udział firmy zajmujące się chłodnictwem i przechowalnictwem oraz dostarczające maszyny do pracy w ogrodnictwie, a także do sortowania oraz pakowania owoców i warzyw. Obecni będą też producenci materiału szkółkarskiego oraz przedsiębiorstwa handlujące owocami i specjalizujące się w ich przetwórstwie.

Targom towarzyszyć będzie kongres, w ramach którego odbędą się następujące wydarzenia:

  • Konferencja Sadownicza,
  • Konferencja Warzywnicza,
  • XI Konferencja Truskawkowa,
  • II Konferencja Jagodowa,
  • Konferencja Maszynowa (NOWOŚĆ!),
  • Konferencja Szkółkarska (NOWOŚĆ!),
  • Konferencja „Odnawialne źródła energii w ogrodnictwie” (NOWOŚĆ!),
  • Konferencja „Przyszłość polskiego ogrodnictwa – strategia zamiast gaszenia pożarów” (NOWOŚĆ!),
  • Sadownicze Forum Ekonomiczne.

Kongres będzie doskonałą okazją do zdobycia najnowszych informacji od polskich i zagranicznych specjalistów oraz do wymiany doświadczeń i nawiązania kontaktów z najlepszymi fachowcami w branży.

Podczas TSW 2024 po raz dziewiąty zostaną także przyznane Nagrody im. prof. Szczepana A. Pieniążka. Jury nagrodzi najbardziej innowacyjne i korzystne dla ogrodnictwa, środowiska oraz dla społeczeństwa produkty zgłoszone przez wystawców.

14. Targi Sadownictwa i Warzywnictwa to:

  • 80 prelegentów z Polski i z zagranicy,
  • 6 hal wystawienniczych,
  • 28 tys. m2 powierzchni wystawienniczej,
  • blisko 400 wystawców,
  • 17 tematycznych stref wystawienniczych,
  • 16 tys. uczestników z kraju i z zagranicy,
  • specjalna strefa wystawiennicza związana z odnawialnymi źródłami energii w ogrodnictwie,
  • poletka pokazowe: sadownicze i jagodowe - NOWOŚĆ,
  • 2 najważniejsze dni dla ogrodnictwa.

 

Skorzystaj z promocyjnych cen i kup bilet już dzisiaj! Szczegóły na tsw.pl.

Zapraszamy również do odwiedzania naszych profili w mediach społecznościowych, gdzie możesz śledzić przygotowania do największych targów sadowniczo-warzywniczych w Środkowo-Wschodniej Europie.

To jedyne takie wydarzenie w branży ogrodniczej!

Do zobaczenia 17-18 stycznia 2024 r. w Kielcach!

DSC 4937DSC 5079DSC 5081DSC 5082DSC 5157DSC 5338DSC 5425

TSW2024 400x135px

 

E-book gotowy do nieodpłatnego pobierania ze strony internetowej Fundacji Bunkatura.

W Wilanowie, 6 grudnia br. odbyła się premiera książki „Tradycje kulinarne Polski”, w której powstanie włączył się również Instytut Skrzynki, dzięki czemu znalazły się w niej przepisy i zdjęcia na tradycyjne wielkopolskie przysmaki: kaczkę z pyzami, pyrę z gzikiem oraz zupę parzybrodę. Dania zostały przygotowane przez Kajetana Świokłę, szefa kuchni restauracji w Dworze Skrzynki. O projekcie, znaczeniu dyplomacji kulinarnej, a także potencjale kuchni Polski w przepięknych wnętrzach Sali Białej Pałacu w Wilanowie  opowiadała autorka książki, Magdalena Tomaszewska-Bolałek. Wieczór uświetniła degustacja dań inspirowanych kuchnią dawną, wypieków, kawy czy okowit od lokalnych producentów.

Również w powiecie poznańskim odbyły się dwa spotkania z autorką. W sobotę 9 grudnia w Dworze Skrzynki (gm. Stęszew) Magdalena Tomaszewska-Bolałek opowiadała o tym, jak ważnym elementem kultury jest jedzenie, które ciągle pozostaje gdzieś na uboczu obszaru dziedzictwa narodowego. Rozmawiano również o tym, czym jest edukacja kulinarna i turystyka kulinarna. Autorka pokazała, jak można wykorzystać kulinaria do budowania świadomości lokalnej, aktywizacji różnych grup społecznych, ochrony dziedzictwa, edukacji historycznej czy promocji krajów oraz regionów.

W niedzielę, 10 grudnia br. uczestnicy Jarmarku Bożonarodzeniowego w Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie mieli również okazję wysłuchać wykładu Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek o świątecznych przysmakach pachnących korzenną nutą oraz o polskich tradycjach wigilijnych.

„Tradycje kulinarne Polski” to bezpłatny, ponad 350 stronicowy e-book prezentujący tradycje kulinarne Polski od czasów dawnych Słowian po współczesność. To także opowieść o kulturze kulinarnej, znaczeniu jedzenia świątecznego i jego roli w domowych obrzędach. Książka wzbogacona została anegdotami, legendami, opowieściami oraz odniesieniami do literatury i sztuki. Znalazło się w niej miejsce dla kuchni sarmackiej, a także regionalnej. Uzupełnieniem całości jest rozdział o turystyce kulinarnej oraz dziewiętnaście prostych przepisów z różnych części Polski. „Tradycje kulinarne Polski” to również podcast oraz cykl otwartych spotkań poświęconych kuchni Polski, które odbędą się w różnych częściach kraju. Bezpłatny e-book pobrać można ze strony internetowej Fundacji Bunkatura, do czego gorąco zachęcamy.

Autorką książki jest dr Magdalena Tomaszewska-Bolałek – badaczka kultury kulinarnej, kierownik Food Studies na Uniwersytecie SWPS. Zdobywczyni nagród kulinarnych w tym: wielu Gourmand World Cookbook Awards, Prix de la Littérature Gastronomique, Diamond Cuisine Award i Nagrody Magellana. Zajmuje się ona historią i antropologią jedzenia, a także turystyką oraz dyplomacją kulinarną. Promowała kuchnię polską w Europie i Azji. Prowadzi blog oraz podcast Kuchniokracja.

Dzięki wsparciu partnerów (w tym Instytutu Skrzynki) książka ukazała się również w wersji drukowanej, a 1500 egzemplarzy trafi bezpłatnie do bibliotek i instytucji kultury w małych miejscowościach.

Egzemplarze przeznaczone dla obszaru Wielkopolski otrzymać można za pośrednictwem Instytutu Skrzynki. Zapraszamy do kontaktu.

 

Przygotował: Instytut Skrzynki

1

2

3

4

5

6

7

Aktualności

powrót do góry strony